header image

Živina

Objavil: Jan Kralj | 22.12.2009 | Brez komentarjev |

Numeri, 31, 32-35:

Od uropanega, kar je ostalo od plena, ki so ga uplenili bojevniki, je bilo šeststo petinsedemdeset tisoč glav drobnice, 33 dvainsedemdeset tisoč glav goveda, enainšestdeset tisoč oslov in od ljudi vsega skupaj dvaintrideset tisoč žensk, ki niso spoznale moškega ležišča.

Svetopisemsko besedilo je vzeto iz Slovenskega standardnega prevoda Svetega pisma (SSP). Copyright 1996,1997 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, z dovoljenjem. Vse pravice pridržane.

Kot vsaka zgodba se žal tudi naša pripoved o izraelskem napadu na Midijance mora končati, a naj žalost takoj preženem in povem, da je zadnji del res primeren zaključek, ki  dogajanju v duhu uvoda in jedra privede do konca.

Logično je pričakovati (kar v Bibliji pravzaprav ne pove dosti), da bo po uvodu, ki je služil za predzgodbo, in jedrom, ki je opisovalo sam napad in zmago Izraelcev, zaključek govoril o dobrotah plena, in točno s tem se ukvarja naš današnji odlomek. Če upoštevamo še izjemno preciznost v številkah, s katerimi ničkolikokrat postreže predvsem Peteroknižje, pa tudi kasnejši deli knjige, (hkrati pa za trenutek pozabimo, da je v sveti vojni osvojeno imetje potrebno zažgati) lahko pričakujemo tudi res natančen popis vsega nagrabljenega plena, in znova se ne motimo. Natanko si lahko preberemo, koliko glav drobnice, goveda in oslov so dobili izraelski osvajalci, za povrh pa lahko med plenom opazimo še precej bolj nenavaden kos inventarja: poleg koz, ovc in oslov so tako tam naštete še, da povem krajše, device.

Moram res znova poudarjati, kako daleč od modernih idej je tako mačistično razmišljanje, pa tudi dejstvo, da midijanske device dejansko plačujejo za greh tistih Midijank, ki so zavajale Izraelce (in device pri tem očitno ali niso sodelovale ali pa vsaj niso bile uspešne)?

Da ne bom postavljal le vprašanj, priznam, da odlomek tudi odgovori na vprašanje, ki se je morda porodilo ob branju prejšnjega vnosa: Kaj je Mojzes naredil z devicami, ki jih je pustil pri življenju?

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: O Bibliji

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije