header image

Vredni naslednik

Objavil: Jan Kralj | 4.05.2011 | Brez komentarjev |

Jozue, 6, 21:

Potem so po zakletvi pokončali vse, kar je bilo v mestu; od moža do žene, od mladeniča do starca, vola, ovce in osla z ostrim mečem.

Vsaka zgodba se enkrat konča je pravilo, kateremu se podreja tudi veličastno »Mojzesovo« peteroknižje (narekovaji so tam seveda zato, ker bi le največji naivnež zagovarjal tezo, da je že samo Geneza, kaj šele celotno peteroknižje, delo enega avtorja), zato danes pred nami stoji prvi odlomek iz knjige, ki je posvečena delom Mojzesovega naslednika, Jozua.

Se ob prehodu na novo knjigo zgodi kakšna revolucionarna sprememba v pisanju? Se v Božje delo prikradejo kakšni novi nauki, mogoče dovolj novi, da bi bili celo uporabni v današnjem času? Vsi upi zbledijo ob pogledu na zgornji odstavek, ki kot glavne teme šeste knjige Biblije znova izpostavlja sveto vojno. Bralcu celo ne zamerim, če mi ob pogledu na zgornji odstavek ne verjame, da le-ta ne prihaja iz ene od Mojzesovih knjig, saj odstavek sumljivo spominja na starejšega, na tem blogu že analiziranega.  Prilagam torej še en citat, ki stoji le pet vrstic za zgornjim:

6, 26:

V tistem času je Józue prisegel in rekel: »Preklet pred GOSPODOM bodi vsak, ki bi vstal in pozidal to mesto, Jeriho! Za ceno svojega prvorojenca ji položi temelje in za ceno svojega najmlajšega postavi njena vrata.«

Svetopisemsko besedilo je vzeto iz Slovenskega standardnega prevoda Svetega pisma (SSP). Copyright 1996,1997 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, z dovoljenjem. Vse pravice pridržane.

Tudi tu razen na začetku nimamo nobenega znaka, da izrečene besede niso prišle iz Mojzesovih ust, in če ne bi Biblija izrecno trdila, da je junak po novem Jozua, tega verjetno sploh ne bi opazili.

Nič presenetljivega, saj vidimo da je bil Jozua maščevalen, krut in brez vsake milosti tako do žensk kot tudi do otrok, osebnostne lastnosti, ki so pred tem tako jasno zaznamovale prav njegovega predhodnika in mentorja. Vprašanje ostaja le, če bo učenec sposoben preseči učitelja. Potoki prelite krvi zaenkrat govorijo drugemu v prid.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Aktualno

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije