header image

Vprašljiva inteligenca

Objavil: Jan Kralj | 6.10.2011 | 7 Komentarjev |

Sodniki, 3, 7:

Izraelovi sinovi so delali, kar je hudo v GOSPODOVIH očeh. Pozabili so GOSPODA, svojega Boga, in služili Báalom in Ašeram.

3,12:

Izraelovi sinovi so spet delali, kar je hudo v GOSPODOVIH očeh. Tedaj je GOSPOD okrepil moábskega kralja Eglóna zoper Izraela, kajti delali so, kar je hudo v GOSPODOVIH očeh.

4,1:

Izraelovi sinovi so spet delali, kar je hudo v GOSPODOVIH očeh, Ehúd pa je umrl.

Svetopisemsko besedilo je vzeto iz Slovenskega standardnega prevoda Svetega pisma (SSP). Copyright 1996,1997 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, z dovoljenjem. Vse pravice pridržane.

Odlomki, kot so zgornji trije, so najpogostejše zapisane besede v današnji knjigi Stare zaveze, Sodnikih. Knjiga je kratka zgodovina izraelskega ljudstva, ki je bilo v desetletjih po tem, ko jim je bog dal obljubljeno deželo, prisiljeno v njej živeti skupaj s petimi neobrezanimi narodi. Prelahko je na tem mestu vprašati, zakaj bog teh narodov ni pregnal iz dežele, ki jo je obljubil svojemu ljudstvu, zato ne bom spraševal. Raje poglejmo, kako hvaležni za novo deželo so bili Izraelci.

Najprej razložimo, kdo so sploh bili naslovni sodniki. To so bili božji izbranci, ki so v božjem imenu reševali izbrano ljudstvo pred enim od petih narodov, ki jih je ob danem času zatiral. Zakaj jih je zatiral, vas slišim spraševati. Odgovor sem napisal v začetnih citatih, gotovo pa bi ga lahko že uganili: Izraelci so grešili in delali, kar je hudo v božjih očeh. Častili so tuje bogove in poročali tuje ženske, zaradi česar jih je zadelo hudo prekletstvo, poslano od boga. Bilo jim je tako hudo, da so se povsem skesali, zato je Bog določil sodnika, ki jih je odrešil, in dežela je uživala nekajletni mir, preden se je zgodba ponovila. In še enkrat ponovila. In…

Neverjetno, ampak zgodba se je ponovila kar OSEMKRAT v obdobju manj kot 300 let! V povprečju je vsak sodnik v deželo prinesel približno 40 let miru, čemur so sledili izraelski grehi in nova kazen. Kot pravi naslov današnjega vnosa, se ob tem pojavi vprašanje inteligence dveh junakov velike zgodbe. Narod, katerega je bog sedemkrat rešil pred zavojevalci, kamor so sedemkrat padli zaradi čaščenja napačnih bogov, pa vseeno (kljub temu, da je bila še vedno živa generacija, ki se je spomnila kar dveh sodnikov) začne malikovati, namreč vsekakor ne izžareva modrosti in kratko malo zdrave pameti, ki pritiče izbranemu ljudstvu.  Mogoče večje vprašanje inteligence pa se na tem mestu dotika samega stvarnika. Bog, katerega ljudstvo ga je pozabilo sedemkrat, vsemu navkljub pa verjame, da bo v osmo situacija drugačna deluje prej naivno kot vsevedno, da grehom izbranega ljudstva navkljub ne da možnosti kakemu drugemu narodu, pa prej kot na ljubezen do stvarstva kaže na ksenofoben odnos do sosedov.

Zgodovinska slika skoraj namiguje na to, da Izraelci nikoli niso bili ravno gotovi, kdo je zaslužen za njihove vojaške uspehe, mnogo dvomov bi tudi pojasnila razlaga, da so bili Izraelci ljudstvo kot vsako drugo in so kot vsa ostala doživljali svoje zmage in poraze, ne pa gledali reke, ki se čudežno sušijo, ognjene govoreče oblake in trobente, ki rušijo zidove, nato pa v roku nekaj let povsem pozabili na grozeč glas, ki je te dogodke spremljal.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: O Bibliji

Odzivi

Ko bom bil velik, bom postal Izraelec, dal se bom obrezati, tujih bogov ne bom malikoval, tujih žensk ne bom poročal, z njimi tudi ne nečistoval (a z domačimi lahko? saj res, kaj pa z moškimi? opirajoč se na te zapise to najbrž ne more bit v Gospodovih očeh hudo? ali pač? kaj pa če bi si za vsak slučaj dal kar celega onega stran odrezati? aja pa misli bi mi tudi moral nekdo amputirati, sem slišal, da se tam pregrešnost spočenja. v Njegovih očeh bi namreč rad bil še bolj brezgrešno svet, pa da bi potem mogoče postal celo Njegov elitni izbranec, jupiii, ki bi svoje slasti in strasti, namesto v božansko telesno ljubimkanje raje prelival v peklensko reko krvi in bil ponosen na vsako zmago izvoljenega ljudstva … ih, saj to pa že ne more biti greh, če pa je tako nekako razumeti iz stare zaveze?)

Ksenofobni pozdrav!

(nikar resno vzeti, samo vadim, hi hi … ups, že nekam tenko piskam … grrrrr) ;)

p.s. – nikoli pozabljena je lahko le ljubezen božja, pa še ta od pasu navzgor (brez da postanem paraplegik).

Z moškimi? Si nor? Levitik, 20, 13: Če kdo leži z moškim, kakor se leži z žensko, sta oba storila gnusobo; naj bosta usmrčena; njuna kri pade nanju.

Pa z domačimi ženskami bi nečistoval?

Levitik, 20, 10: Če kdo prešuštvuje z ženo svojega bližnjega, naj bosta oba usmrčena, prešuštnik in prešuštnica.

Če razmišljaš samo o tem, potem je res bolje, da si orodje kar odrežeš, podobno kot je Jezus dejal, da si roko, ki te užali, raje odreži…

No ja, vsaj krvoločnosti se ti ni treba sramovati. Ta je Bogu kot vidiš kar precej všeč…

Kaj? Krvoločnosti? Pa menda ja ne?!

Ooo … hudo. :cry:

Well, not me! It was just my parody!!

Hell nooooo!!! :evil:

Ker, če je tako, kot piše … pol ne vem zakaj bi človk sploh častil Boga. Mislim takega – žlehtnega Boga. Če ima za bit tako, kot piše … potem: Svet ustav se – jst grem doool !!!

Nič. Nekaj sem se spomnil. Veste kaj Jan in vsi skupaj. Če se tale starozavezni v kratkem ne poboljša, bom začel invocirat najnaprednejši UM iz roda Annunakijev! Mogoče je pa med njimi še kakšen tak pra bogec, ki razume tisto ljubezen od pasu navzgor (ki naj bi veljala za paraplegike ali neparaplegike, moške, ženske … sploh ni važno), skratka ljubezen, brez maščevalne krvologije in brez ustrahovanj pa to, ki bi jo lepo demokratično razdajal vsem. Kakor tudi vse ostalo. To bi bil zame – Bog Bogova!

Nekaj takega na primer:

http://www.youtube.com/watch?v=nQY4dIxY1H4&ob=av3e

Oprostite … ja, vem … spet sem EMO … in spet sanjarim … (kaj čmo … tudi taki mormo žvet) :cry:

Aja, naslov sem pozabil pripisat:

“What Are Words”

p.s. – a ni bila na začetku najprej beseda? Se je sploh še kdo drži?? Ji zna, razvrednoteni, sploh kter Bog povrnit pomen in smisel???

Si imel v mislih besedo Ljubezen? Ha! Pikec, you’re my soul mate! ;)

Ti bi tudi rad spreminjal svet? Welcome to the club:

~~~

http://www.youtube.com/watch?v=IKzI5q9ORqs&feature=related

~~~

Ta tvoja ideja v zvezi z invokacijo kakšnih manj nasilnih, inteligentno-naprednejših, nezastrašujočih, nemaščevalnih, neljubosumnih, neprebesnečih, nesadističnih, nemazohističnih, človeškim bitjem bolj naklonjenih, ljubeznivejših … skratka – popolnejših bogov, pa sploh ni slaba. Jaz sem že poskusila. In veš kdo se mi je odzval?! Preprosto: BOGINJE! :D

Jan Kralj … jaz sem tudi za “naše” …

:oops:

Sevede se pridružujem. Nagajiva, vsi mi smo “naši”, anede! :)

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije