header image

Junak pa tak

Objavil: Jan Kralj | 26.10.2011 | 6 Komentarjev |

Sodniki, 16, 6-9:

Dalíla je tedaj rekla Samsonu: »Povej mi, prosim, v čem je tvoja velika moč in s čim bi te morali zvezati, da te ukrotimo.« Samson ji je rekel: »Če bi me zvezali s sedmimi svežimi vrvmi, ki se še niso posušile, bi oslabel in postal kakor kateri koli človek.« Filistejski knezi so ji tako prinesli sedem svežih vrvi, ki se še niso posušile, da ga je zvezala z njimi. Zalezovalci pa so sedeli pri njej v izbi. Tedaj je rekla: »Filistejci nadte, Samson.« In pretrgal je vrvi, kakor se pretrga spredena nit, ki jo je osmodil ogenj. Nihče ni mogel izvedeti, od kod njegova moč.

Cenjeno iz stališča prepoznavnosti so zgodbe Biblije, še posebej stare zaveze, sila raznolike. Nihajo vse od povsem neznanih pripovedk do legend, ki spadajo v ožje območje splošne izobrazenosti. Med bolj elitne kroge, kmalu za razpolavljanje rdečega morja, spada tudi zgodba o Samsonu in njegovi ženi Dalili. Ravno obča prepoznavnost te zgodbe pa me navdaja z začudenjem in več kot enkrat sem se vprašal, koliko ljudi je zgodbo sploh dejansko prebralo.

V citiranem odlomku lahko preberete prvo četrtino te zgodbe. V njej Dalila, Samsonova žena, izda svojega moža in ga zvabi v filistejsko ujetništvo, a njen načrt splava po vodi, saj jo Samson spretno ukane. Po tako očitni izdaji bi sam pričakoval samo hitro sodbo Dalile, kateri bi sledila usmrtitev zaradi poskusa umora božjega maziljenca, a to se niti približno ne zgodi.

10-12:

Dalíla je znova rekla Samsonu: »Glej, norčeval si se iz mene in mi govoril laž. Zdaj mi povej, prosim, s čim te je treba zvezati!« Rekel ji je: »Če bi me dobro zvezali z novimi vrvmi, ki jih še niso uporabili pri delu, bi oslabel in postal kakor kateri koli človek.« Tedaj je Dalíla vzela nove vrvi in ga zvezala z njimi. Potem mu je rekla: »Filistejci nadte, Samson;« zasledovalci so sedeli v izbi. Vendar je strgal vrvi s svojih rok kakor nit.

Ženska, ki je izdala lastnega moža z besedami »Filistejci nadte«, ni bila ne osumljena in ne kaznovana za svoj zločin, še več, uspelo ji je prevaranega moža prepričati, da ji je z (upravičenim) nezaupanjem ranil ponos in se norčeval iz nje. Če ti ni kristalen dokaz izjemnih retoričnih sposobnosti Dalile, potem tega dokaza ne boste našli res nikjer. Toda kaj mislite, da je Samson naredil po drugem očitnem izdajstvu? Je končno spoznal, da njegova žena ni vredna življenja in jo kaznoval za njeno izdajo? Ne!

13-14:

Dalíla je spet rekla Samsonu: »Do kdaj me boš varal in mi govoril laži? Povej mi, s čim naj te zvežejo.« Rekel ji je: »Spleti sedem kodrov moje glave s tkalčevim vlaknom.« Pritrdila mu jih je s sponko in rekla: »Filistejci nadte, Samson.« Prebudil se je iz svojega spanja in izdrl tkalčev klin ter vlakno.

Zaupal ji je še tretjič, ona pa ga je še tretjič izdala! Sem edini, ki ob teh dogodkih pričenja dvomiti v Samsonovo modrost? Če še vedno menite, da lik Samsona nosi vsaj trohico razuma in zdrave pameti, potem očitno ne veste, kako se zgodba konča.

15-17:

Tedaj mu je rekla: »Kako še moreš reči: ›Ljubim te‹, tvoje srce pa ni z menoj. Že trikrat si me ukanil in mi nisi povedal, v čem je tvoja velika moč.« Ko je tako vse dni pritiskala nanj in ga morila s svojimi besedami, se je njegova duša naveličala do smrti. Razodel ji je vse svoje srce in ji rekel: »Britev ni prišla na mojo glavo, kajti Božji nazirec sem od telesa svoje matere. Če bi me ostrigla, bi me moja moč zapustila, oslabel bi in bi postal kakor vsak človek.«

Svetopisemsko besedilo je vzeto iz Slovenskega standardnega prevoda Svetega pisma (SSP). Copyright 1996,1997 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, z dovoljenjem. Vse pravice pridržane.

Če se ne zavedate, kaj ste ravnokar prebrali, naj vas spomnim. Dalila, ženska, ki je trikrat (!) izdala Samsona, ga je uspela prepričati, da je očitno ne ljubi in mu nergala toliko časa, da ji je povedal pravo skrivnost svoje moči. Sledečega poglavja rajši ne lepim v ta vnos, saj je preveč šokanten. Po treh izdajah namreč pride še četrta (res šokantno presenečenje), ki nato vodi do Samsonove junaške smrti.

Do smrti junaka, ki je izkazoval vso intelektualno moč novorojene veverice. Junak pa tak.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Aktualno

Odzivi

Dokaz več, da je ljubezen slepa.

In če je Bog ljubezen, kaj to pove o bogu? :P

Ljubezen je in še večkrat je ni. Torej to ničesar ne pove o nobenem bogu.

No, če velja, da je bog enak ljubezni, pa za ljubezen velja, da včasih je, večkrat je pa ni, iz tega sledi, da bog včasih je, včasih pa ga ni, mar ne? :D

Hm, mislim, da za bogove to ne bi smelo veljati, he, he….

Samson si je očitno nabil Strength do maksimuma, Wisdom je imel pa za dump stat. In ga moram pohvalit za dober roleplaying. :D

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije