header image

Zločin

Objavil: Jan Kralj | 4.11.2011 | 1 Komentar |

Sodniki, 19, 22-24:

Ko so tako razveseljevali svoje srce, glej, so možje iz mesta, ničvredneži, obkolili hišo. Tolkli so po vratih in rekli staremu možu, hišnemu gospodarju: »Pripelji ven moža, ki je prišel v tvojo hišo, da ga spoznamo!« Hišni gospodar je tedaj stopil k njim in jim rekel: »Ne, bratje moji, ne počenjajte hudega, prosim! Če je ta mož prišel v mojo hišo, ne morete storiti take grdobije! Glejte, tukaj sta moja hči, devica, in njegova priležnica; ti naj vam pripeljem ven; posilite ju in jima storite, kar bo dobro v vaših očeh. Temu možu pa ne storite grde reči!«

Se še spominjate zgode o Sodomi in Gomori, o dobrem in bogaboječem Lotu, ki je svoje vrline pokazal, ko je podivjani množici v posilstvo ponudil svoje hčerke? Junak v zgornjem odlomku se po njem očitno zgleduje, vendar Lotovo »junaštvo« hkrati priganja do novih skrajnosti.

Zgodba o dogodkih pred opisanim v odlomku je preprosta. K hišnemu gospodarju, ki je živel v Gibei na ozemlju Benjamincev (ta podatek si le zapomnite), je tisto noč gostil levita. Levit je bil na poti, ker je v okolico Jeruzalema zbežala njegova nezvesta priležnica, on pa jo je šel iskat. Kot v Sodomi (mogoče pa Gomori) je nato hišo obkolila krvoločna (ali pa samo spolno nenasitna) množica, ki jo je hišni gospodar poskušal pomiriti. Kako, se sprašujete, je v tem hujši od Lota? Res je, oba sta množici v zameno za eno moško življenje ponudila dve ženski (v Bibliji se ta menjava večkrat omenja kot precej poštena), a hišni gospodar naše zgodbe je zame večji junak že zato, ker je ponudil priležnico svojega gosta, torej svojo gostjo! Pravzaprav je množico pozval, naj ne posili njegovega gosta, ampak rajši njegovo gostjo. No, dilemo je v vsakem primeru razrešil kar gostujoči levit, ki je množici požrtvovalno ponudil kar…

Možje pa ga niso hoteli poslušati. Tedaj je mož prijel svojo priležnico in jim jo pripeljal ven. Spoznali so jo in se pečali z njo vso noč tja do jutra. Odpustili so jo, ko je vstajala jutranja zarja.

Ste res mislili, da je ponudil sebe? Seveda ne! Ponudil je samo svojo priležnico, torej svojo lastnino, kar je bila, če prav razumem, moralno pravilna poteza (priznam, da sem zaradi hude stopnje moralne sprevrženosti vseh udeležencev zgodbe malce zmeden). Če se vam dosedanji del zgodbe zdi ogaben, potem vam toplo odsvetujem nadaljne branje, saj sledeči dogodki prav nobenemu narodu ne morejo biti v kakšen hud ponos.

28-29:

Rekel ji je: »Vstani! Pojdimo!« Pa ni bilo odgovora. Posadil jo je na osla, vstal in šel v svoj kraj. Ko je prišel v svojo hišo, je vzel nož, prijel svojo priležnico in jo razrezal, ud za udom, na dvanajst kosov, in jo razposlal po vsem Izraelovem ozemlju.

Svetopisemsko besedilo je vzeto iz Slovenskega standardnega prevoda Svetega pisma (SSP). Copyright 1996,1997 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, z dovoljenjem. Vse pravice pridržane.

Da, prav ste prebrali. Levit, »lastnik« nesrečne priležnice v zgodbi, je od nje najprej zahteval, da vstane, ko pa ji to (predpostavljam da zaradi blažje oblike bolezni rigor mortis) ni uspelo, jo je vrgel na osla in odpeljal domov. Morbidnost tega dejanja pa povsem zbledi, ko pride na vrsto naslednji odstavek. Človek je svojo priležnico RAZREZAL na dvanajst kosov in jih razposlal, v znak ogorčenosti nad prebivalci Gibee, vsem dvanajstim rodovom Izraela.

Kot rečeno, v tej točki nimam kakšnih hudih moralnih komentarjem, saj sem preprosto zmeden. Res, zločin Benjamincev v Gibei, skupinsko posilstvo in umor, je ogaben, vreden hudega ogorčanja, a kakšen človek pri zdravi pameti to ogorčenje izrazi tako, da žrtev zločina razreže na 12 kosov?! Moje misli so šokirane in od šoka tako otopele, da si za ta dogodek ne morem niti izmisliti kake duhovite primerjave, niti si predstavljati dogodka, tako inherentno ogabnega in hkrati povsem nesmiselnega, kot je zgoraj opisani.

Kot da vse to ni dovolj, pa se zgodba še nadaljuje, zato se na blogu ponovno oglasite prihodnji teden.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: O Bibliji

Odzivi

[...] vas spomnim na dogajanje prejšnjega tedna. Neimenovan Levit je, ko ga je med prenočevanjem napadla podivjana množica Benjaminevcev, v [...]

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije