header image

Tragedija

Objavil: Jan Kralj | 7.12.2011 | 2 Komentarjev |

Sodniki, 21, 1:

Izraelci so v Micpi prisegli in rekli: »Nobeden izmed nas ne bo dal svoje hčere Benjaminovcu za ženo.«

Rod Benjaminovcev je opustošen. Ker so nekateri moški tega rodu posilili priležnico neimenovanega Levita, ki je zaradi ravnanja umrla, so izraelski rodovi v maščevalnem vojnem pohodu iztrebili vse (našteto po pomembnosti) otroke, živino in ženske v njihovem mestu, preživelo je le nekaj moških, ki so se zatekli v puščavo. Še več, da bo rod res zagotovo izkoreninjen, so se Izraelci, kot vidite, odločili za skrajen ukrep in nobenemu od preživelih zločincev ne pustili vzeti njihove hčere za ženo.

Odnos Izraelcev (in s tem Biblije) do žensk se je že vse prepogosto izkazal za sramotnega, zato verjetno brez potrebe še enkrat poudarjam grozovito nepravičnost dosedanjih dogodkov. Vsakemu normalnemu človeku mora delovati skrajno nemoralno dejstvo, da so za zločin moških plačale prav vse ženske, medtem ko so nekateri moški dejansko preživeli, edina kazen zanje pa bo njihova nezmožnost imeti prave, Izraelske, otroke. A kot da bi Biblija tekmovala sama s sabo, ji za vsako kruto žalitev polovice zemeljskega prebivalstva uspe najti še hujšo. Tako je odziv Izraelcev na iztrebljenje Benjaminovcev vse prej kot pričakovan.

3:

Rekli so: »Zakaj, o GOSPOD, Izraelov Bog, se je zgodilo v Izraelu to, da danes manjka iz Izraela en rod?«

Svetopisemsko besedilo je vzeto iz Slovenskega standardnega prevoda Svetega pisma (SSP). Copyright 1996,1997 Društvo Svetopisemska družba Slovenije, z dovoljenjem. Vse pravice pridržane.

Izraelci, zadovoljni s klanjem, ki so ga izvedli nad nedolžnim delom populacije rodu, so takoj po zmagi pričeli objokovati strahovito nesrečo, ki je doletela moški, zločinski del Benjaminovcev, objokovati strahovito nesrečo, ki so jo le nekaj trenutkov prej nad Benjaminovce priklicali prav oni. Obnovimo: resnično grozna stvar ni brutalno posilstvo in umor nedolžne ženske, ne njen razrez na ducat kosov, ne pokol celotnega mesta, niti ni grozno to, da so se pokolu izmuznili ravno zločinci, ki so vso zgodbo začeli. Ne, grozno je to, da se ti zločinci ne bodo mogli več poročati z Izraelskimi ženskami. Le ena razlaga moralnosti nam ta dogodek resnično lahko prikaže kot pravo nesrečo. Zavedati se moramo, da ženske v zgodbi (posiljena priležnica in poklane ženske) niso ljudje v istem smislu besede kot so ljudje Izraelci. Po obsegu pravic so veliko bližje živini in ostali lastnini njihovih mož.

V tej luči se grozna nesreča Izraelcev končno obelodani. Zločin, ki so ga zagrešili, namreč upade v svojem pomenu, saj v resnici niso krivi umora, ampak samo oškodovanja Levita, saj so trajno poškodovali njegovo lastnino. Kazen za to tako ni bila njihova smrt, ampak samo dokaj drastično odvzetje njihove lastnine, to je njihovih domovanj, njihove drobnice in njihovih žensk. Tako so Benjaminovci že plačali pravično kazen za njihov prekršek, in to, da bodo ob tem morali plačati še z izginotjem svojega rodu, je korak preko moralno dopustnega kaznovanja.

Našli smo torej luč, v kateri celotna zgodba (katere konec sledi prihodnji teden) končno dobi smisel, vendar smo za osmišljenje plačali grozljivo moralno ceno. Biblija je tako bodisi notranje nesmiselna bodisi je smiselna  in zagovarja stališče, da ženska v gospodinjstvu igra vlogo lastnine, torej je moralno globoko zaostala in v modernem svetu nerelevantna Božja beseda.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: O Bibliji

Odzivi

Ženske so si izborile enakopravnost šele v zadnjem stoletju.Najprej formalno. Borba za dejansko pa še traja.

In dokler bodo ljudje verjeli, da je biblija knjiga od boga za ljudi ter da naša morala izhaja iz krščanske, bo še trajala.

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije