header image

Izziv

Za razliko od ostalih strani ta ni namenjena mojemu modrovanju, ravno nasprotno, stoji kot prazna tabla, čakajoča učitelja, jaz pa sedeč v prvi klopi, že nestrpno pričakujem znanje, ki ga bom iz nje nabral. Na tabli bodo sprva napisana pretežno teološka vprašanja, pod vsako pa bo (v izziv) prazno mesto. Vsakega, ki lahko poda smiseln (v pravilih logike, znanih že od starih Grkov dalje) odgovor, pozivam, naj to stori v komentarjih. Vsak resnično smiseln odgovor bo, obljubim, našel pot na tablo, pod njim pa bo mesto našel še moj povsem subjektivni komentar o zadovoljivosti odgovora. Ta bo nekje med “povsem nezadovoljiv” na eni in “dokaz obstoja boga” na drugi strani. Za primer: odgovora “Čudna so pota gospodova” in “Bog živi zunaj konvencionalne logike” spadata med povsem nezadovoljive, čeravno neprotislovne odgovore. Vsi odgovori, na katere sem naletel do sedaj, spadajo v to kategorijo, zato me zanima, če sploh obstaja kaj zunaj nje.

1) Bog je izgnal Adama in Evo iz raja, ker sta jedla prepovedan sadež, ki jima je dal spoznanje dobrega in zla, ta “izvirni greh” (sklepam, da z njim tudi spoznanje) pa se prenaša iz roda v rod. Če smo torej ljudje rojeni s spoznanjem dobrega in zla, zakaj je moral bog svoje zapovedi eksplicitno povedati na gori Sinaj? Če pred tem ljudje nismo vedeli za moralo, je bilo jabolko spoznanja “pokvarjeno”?

2) Vprašanje, staro vsaj tri tisočletja, se glasi: če obstaja bitje, ki lahko stori vse, ali lahko ustvari skalo, ki je ne more premakniti? Če da, ali lahko premakne to skalo (kar pomeni, da to ni nepremična skala) ali je ne more (in zato ne more storiti vsega)?

3) Če obstaja bitje, ki je vsemogočno in vsevedno, ali lahko to bitje ve, kaj bo storilo naslednji trenutek? Če ne ve, kako je potem vsevedno, če pa ve, ali lahko stori karkoli drugega? Če ne more storiti ničesar drugega, kako je potem vsemogočno?

4)Je bog željan, a ne sposoben ustaviti zla? Potem ni vsemogočen. Je sposoben, a ne željan ustaviti zla? Potem ni dober. Je sposoben in željan ustaviti zlo? Zakaj potem zlo obstaja? Ni niti sposoben, niti željan ustaviti zla? Zakaj bi mu potem rekli bog? (Epikur)

5) Ali so vsi ljudje zunaj kršačnstva (islama, hinduizma…) a priori grešniki preprosto zato, ker ne verujejo v pravega boga? Je dobro in plemenito življenje res lahko izničeno zaradi enega osebnega prepričanja?

  • Share/Bookmark

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !