header image

O blogu in avtorju

Kaj dela študent matematike, zaprisežen agnostik in sekularist, na blogu, posvečenemu svetim tekstom?

Vse se je začelo pred slabim letom, bolj za šalo kot zares. Kako bi izgledalo, če bi se ateist lotil branja največje knjižne uspešnice vseh časov? Ideja je tiho zorela, vse dokler nisem nekega dne v roke dobil čisto prave kopije te starodavne zbirke mitoloških besedil. Branja sem se lotil počasi, a vztrajno, ne vedoč prav točno, kaj me sploh čaka. Del zgodb je bil, seveda, pričakovan; Mojzesov goreči grm, pa čudoviti trik z rdečim morjem sta mi bila znana že v naprej, novozavezna zgodba o križanju in vstajenju pa že tako lahko preseneti le v prvi od štirih izvedb. Bolj kot na to sem svojo pozornost zato usmeril v slog pripovedi, v nauke, ki jih deli, in povezano celoto, ki naj bi jo vse zgodbe tvorile. Dlje kot sem prišel z branjem, bolj sem bil šokiran. Zgodbe same po sebi so bile nasilne in grozljive, povezanost zgodb v celoto pa je bila ob obilici protislovij med njimi na vedno bolj trhlih temeljih.

Ko sem ugotovil, da je prav ta notranja nepovezanost in protislovnost biblije večini precej neznana, je bil naslenji korak logičen. Prišel je čas, da tudi sam zajaham val sprememb in izkoristim možnosti, ki jih novi mediji ponujajo, da malce širšemu občinstvu prikažem svojo resnico o Bibliji.

Jan Kralj jan.kralj@gmail.com

  • Share/Bookmark

Odzivi

tole bi znalo biti zanimivo. :-)

1.) Ko sem ugotovil, da je prav ta notranja nepovezanost in protislovnost biblije večini precej neznana, je bil naslenji korak logičen

2.) Dlje kot sem prišel z branjem, bolj sem bil šokiran. Zgodbe same po sebi so bile nasilne in grozljive, povezanost zgodb v celoto pa je bila ob obilici protislovij med njimi na vedno bolj trhlih temeljih.

zaznamek 1.) Zanimivo, da večina (tudi zapriseženih ateistov), ki se ukvarjajo s temi spisi zaključujejo ravno obratno – neverjetno povezanost in “rdečo nit” od začetka do konca.

2.) O trhlih temeljih ne bi – kar se pa tiče nasilnosti pa ne moreš trditi, da Bog uživa v tem, da se s tem strinja, da to podpira (razen v primerih, ko ni bilo izhoda – pa še takrat, ko je po par stoletjih potrpežljivega čakanja moral presekati stvari na način kot jih je presekal). Če imaš “report” zgodovinskega dogodka in je ta nasilen je pač nasilen – za v poduk vsem nam kasneje.

Biblija je knjiga pisana s strani prerokov, ki niso zamolčali niti ene še tako nagnusne stvari, ki so jo počeli ljudje. Zato je tudi verodostojna, resnična. Če bi jo pisali kralji sami – oz. po njihovem navodilu – bi Biblija bila prikrajšana za mnogokatero od teh resnic.

Za primer si vzemi zgodovino ateističnih, sekularnih komunističnih vodij po WWII. pri nas ali v Rusiji – pa tudi kapitalistov na zahodu – nič od svinjarij ni zapisanih v zgodovini še danes. V Bibliji je to drugače, ker je Božja beseda in ta je resnica.

Najprej en primer popolne nepovezanosti:

http://zaveze.blog.siol.net/2009/10/27/bog-bileam-in-bog/

Bileamu bogu ukaže, naj gre, in ko gre, Biblija pravi: Toda vnela se je Božja jeza, ker je šel. (Numeri, 22, 22)

Potem o trhlih temeljih: ne pravim, da so temelji trhli zaradi avtorjev knjige. Kot temelje zgodbe dojemam njeno notranjo koherentnost in logično zaprtost, česar v Bibliji ni.

Pa o komunističnih zločinih: v gimnazijskih učbenikih piše, da so pripadniki rdeče armade pobili 20.000 poljskih častnikov v Katynu. V vseh knjigah o 2. svetovni vojni, ki sem jih prebral (in teh ni malo) piše o nizkotnem ravnanju sovjetskih generalom med varšavskim uporom (ko so se Poljaki uprli Nemcem, so se ruski tanki pred mestom ustavili in počakali, da Nemci iztrebijo poljske upornike, zato da ne bi Poljaki rekli, da so sami osvobodili državo). In končno, v učbenikih piše, da so se po vojni v Sloveniji dogajale prav tako hude svinjarije, kot med njo. Reči, da o tem ni napisano v zgodovini nič, je posledica slabe podučenosti ali pa namernega zavajanja.

Pa lep dan še naprej.

Jan, dvomim, da so o pobojih v Katynu učili generacije v Moskvi po WWII. To je bil moj point. Zmagovalci sebi niso pripisovali zločinov – v Bibliji imaš pa ravno to. Dvomim, da sem bil nejasen v pointu.

Stvari, ki so jih zagrešili določeni posamezniki med Judi so bile zapisane z strani njihovih največjih duhovnih vodij, ki so v drugih narodih praviloma te reči izpuščali.

Da si bomo na jasnem – čeprav zapisano – zabeleženo – dokumentirano se kasnejše generacije svojih spodrsljajev namerno niso več dotikale. O njih govorile itn.

P.S. Jezus je bil včekrat v smrtni nevarnosti ravno zaradi tega, ker jih je večkrat spomnil na te zamolčane resnice. Mogoče neprimerna primerjava = Slično, kot bi v U spominjal na Jesenovac in Č na Bosno. To si pa ni upal vsak – Jezus si je.

Tudi tebi želim vse dobro – glede prvega dela posta pa v kratkem.

Če dvomite, da ste bili v pointu nejasni, naj vam potrdim, da ste brez dvoma bili. Zapisali ste, citiram:

“nič od svinjarij ni zapisanih v zgodovini še danes”

(poudarjam še posebej besedno zvezo ŠE DANES)

Želeli pa ste povedati, citiram:

“dvomim, da so o pobojih v Katynu učili generacije v Moskvi po WWII. To je bil moj point.”

Verjamem da ste želeli povedati drugo, a glede na prvi stavek mi res ne morete zameriti, če tega nisem razumel v pravem duhu.

A nisi rekel, da si agnostik?

A si že prebral knjigo Skrivnost??? Notri omenja Sveto pismo – Biblijo na strani 47.

Ja, ni naključij v tem božjem načrtu.

Sem rekel, hvala za popravek. V času od prvega zapisa se ni spremenilo moje stališče, vendar sem se bolj kot prej zavedel gromozanske razlike med ateisti in agnostiki, katere sem prej jemal za dva različna dela istega krožnika juhe, pa sedaj vidim, da komajda stojita na isti mizi.

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !